Wednesday, 29 May 2013

Kongsi Ilmu..^_^

assalammualaikum..^_^ aku harap semua berada sentiase didalam kasih sayang Tuhan..mnta izin org Tuhan nk berkongsi Ilmu..Ari ni ak nk kongsi satu panduan menanam pokok cili..sebab ape nk kongsi sebab ni ilmu Tuhan bagi bkan kita punyer jadi nk kongsilah ngan semua yg sudi..

Untuk pengetahuan semua menanam ni satu aktiviti ak time lapang..bosan2..ye la selain meng update blog..ak layan benda ni la..sebenarnye dh banyak care ak cube nk semai pokok cili ni..agak dlm tiga kali la jugak tp x menjadi..aduh rase menyerah pun ade..

Satu hari tu dengan berkat Abuya..Abuya datangkan org untuk ajar aku secare x langsung..memang ak x penah tengok org wt cmtu..dalam buku pun x tulis..sebab tu ak nk kongsi..kot2 la berminat nk cube kan..hehe ^_^..

Haa ni la cre ak buat..kita bleh tabur je biji benih tu kt dalam poly bag yg diisi tanah 3 cmpuran # org panggil top soil..letakkan dlm besen berisi air bertujuan tanah tu akan sentiase lembab..air jgn melebihi tanah..biar sekadar lembab je..3 mnggu dh bleh nmpak hasil..yg penting jgn terdedah pada matahari berlebihan dan air berlebihan..elakkn dr hujan..



ermm..ni la hasil selepas 3 minggu..saiz macam ni dah boleh nk asing kn ke batas atau pasu..sebelum di asingkan kne dedahkan kat cahaya matahari untuk pengerasan pokok..kalau x kne hujan dh melepek kt tanah pulak..hehe..sebab batng die x kuat lagi..

ni la saiz poko yg aku tanam sekarang..kalau nk angkat kne ngan tanah sekali..

Cara menyiram pada awal pagi dan lewat petang..Ok selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment